Marmotte Granfondo Valais

10/08/2019 - 140km - 4700m/d+Stel je een wielerwedstrijd voor in het hart van de Zwitserse Valais, een buitengewone sportieve uitdaging die alle stations van de regio verbindt in de grandioze omgeving die het gebied kenmerkt. Met de Tour des Stations wordt die uitdaging realiteit op 11 augustus 2018 met drie tochten in de stijl van de Look Marmotte Granfondo Series: drie afstanden (220 km, 130 km of 50 km), moeilijkheidsgraden (7.400m, 4.500 of 2.200m hoogteverschil), en cols buiten categorie zoals de Croix-de-Cœur. Van deze bijna mythische klim, met de top op 2.174 meter, zijn de laatste zes kilometers niet geasfalteerd.

Met de steun van de stations van Verbier, Crans-Montana, Nendaz, Ovronnaz, Anzère, Vercorin, Nax, Saint-Martin, Hérémence, Les Collons, Veysonnaz, La Tzoumaz, Conthey en Martigny, doorkruist de Tour des Stations de mooie landschappen van de Valais, de wijnranken in het hooggebergte, pittoreske weiden en de authentieke dorpen van de internationaal erkende skistations.

De Tour des Stations heeft de ambitie om een de referentie te worden van granfondowedstrijden in Zwitserland, naar het beeld van de Franse Marmotte Alpes en de Marathon van de Dolomieten in Italië.

 

copyright : Valais/Wallis Promotion
Marmotte Granfondo Valais


De start van jouw Look Marmotte Granfondo Valais ligt in Crans-Montana, een bekende aankomstplaats voor etappes. Daar won Laurent Fignon in 1984 een rit in de Tour. Vanuit het bekende station van de Haut-Plateau moet je 400 meter hoogteverschil overwinnen om de top van de Col de Plumachit (1.800 meter) te bereiken, van waaruit je een prachtig zicht hebt op talloze bergtoppen van boven 4.000 meter. Na een terugkeer naar de Rhônevallei begin je aan de beklimming van het charmante station van Vercorin langs de steile flanken van de Val d’Anniviers. Tot en met de finish in Verbier blijf je vanop dat punt constant boven 1.000 meter hoogte. Daarna gaat het voortdurend op en neer door de Val d’Hérens en langs de magnifieke stations van Nax, Saint-Martin, Hérémence, Les Collons en Veysonnaz. Geniet zeker van Pyramides d’Euseigne en de Grande Dixence dam.

Wanneer je aankomt bij het station van Nendaz heb je al 94 km in de benen. Daar krijg je het gezelschap van de renners uit de Medifondo op een panoramische route op het platteland op weg naar het authentieke dorp Isérables. Daarna sla je af richting La Tzoumaz, dat deel uitmaakt van de 4 Vallées. Bij het buitenrijden van het station is het voortdurend draaien en keren met een dozijn haarspeldbochten op weg naar de top van de Col de la Croix-de-Cœur. Die klim is met 2174 meter hoogte het dak van de Look Marmotte Granfondo Valais. Naar het beeld van de Colle delle Finestre, de mythische col uit de Giro, is het laatste deel van de beklimming niet geasfalteerd. In het zicht van de top kan je genieten van het wonderlijke uitzicht op de Val de Bagnes. Een laatste, korte afdaling neemt je naar het hart van het station van Verbier. Daar mag je, zoals Alberto Contador in de Tour van 2009, eindelijk triomferen na een heldhaftige tocht in een van de mooiste cyclosportieve wedstrijd van het komende wielerseizoen.Date : 10/08/2019

Start : 07:30 | Crans-Montana

Aankomst : Verbier

Afstand en hoogtemeters : 140 km | 4700 hoogtemeters

Bevoorradingen : Vercorin | Saint-Martin | Hérémence| Thyon 2000 | Nendaz | La Tzoumaz | Verbier

Tijdslimiet : Vercorin - 14:15, Hérémence - 16:45, Nendaz - 18:00, La Tzoumaz - 19:00, Verbier - 20:50

Cols : Col de Crans-Montana 3.3km 7 , Vercorin 7.9km 9.9 , Nax 6.7km 5.9 , Saint-Martin 5.6km 5.2 , Les Collons 8.5km 6.9 , Nendaz 9km 6.2 , Col de la Croix-de-Cœur 14.7km 7.5


 
PROGRAMMA

09-08-2019

MARTIGNY - CERM - rue du Levant 91

09:00 - 20:00 - Expo & Animatie

09:00 - 20:00 - Afhalen deelnamepakket en daginschrijvingen

10-08-2019

CRANS-MONTANA - Place d’Ycoor - route du Rawyl 56

06:30 - 07:30 - Afhalen deelnamepakket

07:00 - 07:30 - Controle start

07:30 - Start

10-08-2019

VERBIER - Rue de la Poste

11:00 - Expo & Animatie

16:00 - Prijsuitreiking

UITSLAGEN EN DIPLOMA’S
VERGELIJK JEZELF MET WIELRENNERS VAN JE EIGEN LEEFTIJD!
Elke deelnemer krijgt een diploma op basis van volgende tabellen:
GOUD ZILVER
C (18-29) 06:47 08:06
D (30-39) 07:01 08:25
E (40-49) 07:16 08:46
F (50-59) 07:31 09:09
G1 (60-66) 08:06 10:02
G2 (67&+) X
GOUD ZILVER
A (18-34) 08:06 10:02
AB (35-49) 08:25 10:32
B (50&+) 08:46 11:05
# GOUD
I (Handisport) X
H (Tandem) X
TARIEVEN, REGLEMENT & IK RIJ PROPER
TARIEVEN
Reglement (...)
Een licentie of medisch getuigschrift is niet verplicht om te kunnen deelnemen aan granfondo events in Zwitserland. De organisatie raadt wel aan om zich goed voor te bereiden en een dokter te raadplegen om je fysieke capaciteiten te testen (Download hier het volledige reglement)
Ik rij proper !
Als deelnemer aan de Marmotte Granfondo Series gaat het project “Ik rij proper” ook mij aan, en verbind ik me ertoe:

 • 1. Voorzichtig en alert te zijn, zelfs in het peloton, en om de verkeersregels na te leven en om in alle omstandigheden een fietshelm te dragen.
 • 2. Alleen aan de rechterkant van de weg te rijden om mijn eigen veiligheid te verzekeren, maar ook die van mijn medefietsers en die van andere weggebruikers (voetgangers, bestuurders, …).
 • 3. Rekening te houden met de natuur en de omgeving en ervoor te zorgen dat ik ze niet beschadig. Ik zal geen afval of zwerfvuil op de openbare weg of in de natuur gooien.
 • 4. Al mijn afval mee te nemen (voedselverpakkingen, eetbakjes, versleten binnenbanden, …) in de achterzak van mijn wielershirt of rechtstreeks in de daartoe voorziene vuilnisbakken of sorteercontainers te werpen.
 • 5. Me correct, waardig, netjes en discreet te gedragen wanneer ik nodig moet, zelfs wanneer ik midden in de natuur ben.
 • 6. Mijn sportieve passie op een gezonde manier te beleven. Ik gebruik geen stimulerende stoffen of middelen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam”.
 • 7. Op een verantwoordelijke manier om te gaan met de cyclo en een sportieve, “fair play”-houding aan te nemen bij het beoefenen van de sport.
 • 8. De Cyclo Relais te ondersteunen, hun betrokkenheid te respecteren en eventuele sancties na schending van het reglement te aanvaarden: straftijd, uitsluiting van de proef of van de Trophée.
 • 9. De belofte “Ik rij proper” van de organisator, zijn partners en die van mijn medefietsers te volgen en te ondersteunen, door mijn omgeving erop te wijzen met een verantwoordelijke, duurzame en gezonde houding te fietsen.
MEDISCH ATTEST, LICENTIE & VERZEKERING
MEDISCH ATTEST EN LICENTIE
Een licentie of medisch getuigschrift is niet verplicht om te kunnen deelnemen aan granfondo events in Zwitserland. De organisatie raadt wel aan om zich goed voor te bereiden en een dokter te raadplegen om je fysieke capaciteiten te testen
VERZEKERING
Elke deelnemer moet verplicht instaan voor zijn/haar eigen verzekering voor fysieke en materiële schade. De deelnemer is zelf en alleen verantwoordelijk voor elk mogelijk incident, ongeval of niet gespecifieerd element in het reglement van het event.
DEELNAMEPAKKET
QUE COMPREND VOTRE INSCRIPTION?
Un pack de départ comprend:
 • Une plaque de cadre d’identification et de chronométrage à fixer à l’avant du guidon
 • Une fiche de route (description détaillée du parcours)
 • Un sac de bienvenue avec une dotation souvenir
  (uniquement pour Ultrafondo, Granfondo et Mediofondo)
 • Un maillot officiel de la course (uniquement pour Ultrafondo, Granfondo et Mediofondo)
 • Le chronométrage à l’aide d’une puce
 • L’accès aux points de ravitaillement adapté à chaque distance de parcours
 • La mise en place d’un service d’encadrement et de premiers soins
 • Le classement scratch et par catégorie pour les parcours Granfondo et Ultrafondo
 • Un diplôme
 • Une médaille Finisher de l'épreuve
 • Un repas d’arrivée (nouveau en 2019)
FAQ
WANNEER MOET IK MIJN AFSTAND KIEZEN?
U moet uw afstand kiezen bij inschrijving.
IK BEN MINDERJARIG, MAG IK DEELNEMEN?
De diverse parcours zijn toegankelijk voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Deelnemers die op de dag van de wedstrijd nog minderjarig zijn, maar dat jaar wel nog 18 worden, mogen ook deelnemen mits toestemming van de ouders. Deelname aan de beklimmingen met tijdsopname en de “randonnées” (korte afstand) van 1 of 2 dagen zonder tijdsopname is toegelaten vanaf 14 jaar, voor deelnemers die hiervoor een minimum getraind zijn om zo ook het plezier te garanderen en verantwoord deel te nemen. Minderjarigen (14-17 jaar) moeten wel een toelating van hun ouders kunnen voorleggen en tijdens de tochten vergezeld worden door een volwassene.
KAN IK MIJN STARTBOX KIEZEN OF WIJZIGEN?
De startboxen worden automatisch toegekend bij uw inschrijving in functie van uw resultaten uit het verleden. Uitzonderlijk kan er op basis van voorgelegde resultaten een nieuwe startbox toegewezen worden.
Het is niet mogelijk om s’ochtends nog van startbox te wisselen.
WAT HEB IK NODIG OM MIJN DEELNAMEPAKKET AF TE HALEN?
Een ID-kaart, je bevestigingsbrief van je inschrijving en een medisch certificaat of een geldige licentie met medische keuring. Iemand anders kan je nummer afhalen indien je over de nodige documenten beschikt. Een copy van de ID-kaart, je bevestigingsbrief van je inschrijving en een recent medisch certificaat (2016) of een geldige licentie met medische keuring.
KAN IK MIJN DEELNAME WISSELEN, DOORGEVEN OF DOORVERKOPEN?
Neen, dit is strikt verboden.
ZIJN DE WEGEN GESLOTEN VOOR ALLE VERKEER ?
Tijdens een cyclosportieve wedstrijd dienen de fietsers de wegcode te respecteren.
Het parcours is niet verkeersvrij. De begeleiders en signaalgevers zullen de renners ondersteunen om alles veilig te laten verlopen.
Elke fietser moet zorgen voor zijn eigen veiligheid en zijn snelheid aanpassen aan het parcours, de verkeerssituatie en de weersomstandigheden.
VOLGWAGENS EN ASSISTENTIE ?
Om de veiligheid van het fietsevent niet in het gedrang te brengen, is het verboden om met een voertuig de wedstrijd te volgen (auto, moto, scooter,…).
WAT DOE IK IN GEVAL VAN MECHANISCHE PECH OF BIJ NOOD AAN MEDISCHE ASSISTENTIE?
Voor kleine herstellingen zoals lekke banden dient u het nodige materiaal bij te hebben. Indien u het evenement niet kan verderzetten door mechanische pech, is er een bezemwagen voorzien. U dient wel het nodige geduld te hebben voor deze assistentie.
In geval van ongeval of nood aan medische assistentie, bent u als deelnemer verplicht om hulp te bieden en het noodnummer te contacteren.
IS ER EEN NOODNUMMER?
Er is steeds een noodnummer, dat wordt vermeld op de wegbeschrijving die bij uw startpakket zit.
Denk eraan om uw persoonlijke documenten aan te vullen voor vertrek en dit ten allen tijde bij u te houden.
WAAR VIND IK MIJN RESULTATEN EN DIPLOMA?
Uw diploma zal digitaal beschikbaar zijn via een icoontje op de pagina met resultaten.
U kan dit ook ter plaatse opvragen. Meestal +/- 30 minuten na aankomst beschikbaar.
IS ER EEN MAALTIJD VOORZIEN BIJ DE AANKOMST ?
Ja! Een ticket voor deze maaltijd vindt u terug in uw inschrijvingspakket.

ACCOMODATION PACKAGE

You are looking for a hotel, apartment or hostel to enjoy your nights before and after the Tour des Stations?

Discover our packages :
– Crans-Montana, ideal for Marmotte Granfondo participants with free return shuttle bus Verbier-Crans Montana:
http://www.crans-montana.ch/en/tour_des_stations

More packages to come !
 

ETAPPESTEDEN STATIONS


OFFICIAL PARTNERS

PARTNERS STATIONS